Czym się kierować wybierając blat do kuchni?
- Szczegóły
Wybór blatu kuchennego może być bardzo trudną decyzją. Na rynku występuje ogromna ilość różnego rodzaju materiałów, z których można wykonać blat. Różni je cena, wygląd oraz właściwości. Blat kuchenny jest elementem, na którym nie warto oszczędzać. To na nim wykonuje się wszystkie kuchenne prace, więc jest najbardziej narażony na uszkodzenia, a jednocześnie jest bardzo widocznym elementem w kuchni.
Najważniejsze cechy dobrego blatu kuchennego
Pierwszą istotną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest to, jaki rodzaj blatu będzie pasował do szafek i stylu urządzanej kuchni. Blat wykony z metalu sprawdzi się w kuchni industrialnej, ale już niekoniecznie w rustykalnej. Ważne jest również dobranie odpowiedniego koloru blatu. Można wybrać podobny do koloru szafek lub kontrastowy w zależności od tego, jaki chce się uzyskać efekt.
Kolejną kwestią jest odporność na czynniki zewnętrzne. Jest to szczególnie ważne w kuchniach osób, które bardzo dużo gotują, jednak w każdym przypadku dobrze postawić na blat wysokiej jakości, ponieważ jest to element, który będzie służył przez wiele lat.
Właściwości różnych rodzajów blatów
Bardzo dobrej jakości blaty wykonane są z kompozytu, np. blaty Corian. W Lublinie, blaty Corian zamówisz w naszej firmie. Są wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia, wysoką temperaturę i zarysowania. Łatwo utrzymać je w czystości, mają właściwości antybakteryjne. Można w sposób niewidoczny połączyć blat ze zlewozmywakiem wykonanym z tego samego materiału, co daje piękny, minimalistyczny efekt.
Innym typem wytrzymałego materiału są konglomeraty. Podobnie jak blaty z kompozytu są bardzo odporne na uszkodzenia.
Osoby preferujące naturalne rozwiązania mogą postawić na kamień lub drewno, jednak są one delikatniejsze od blatów kompozytowych i konglomeratów.